Blog/Hypotéky v éře digitalizace: Co čekat a jak se připravit?

20.6.2024

Hypoteční trh

Hypotéky v éře digitalizace: Co čekat a jak se připravit?

autor: David Eim

Odborník na hypotéky z GEPARD FINANCE, David Eim, nahlíží na změny s realistickým pohledem.

 

Hypoteční sektor prochází digitální transformací, co to znamená pro budoucnost úvěrů?

 

Nerad bych byl za škarohlída, ale nic až tak zásadního se neděje. Díky digitalizaci procesů se do jisté míry zpracování hypotečního úvěru zjednodušuje, ale osobně si myslím, že pro klienta to není zásadní. Ne, že by digitalizace neušetřila nějaký čas a starosti, ale vzhledem k tomu, kolikrát za život běžný člověk řeší hypotéku, tento trend nevnímám jako zásadní změnu našich životů.

 

V této souvislosti někdy říkám, že kdyby z nějakého divného důvodu zájemce o hypotéku musel vynést do druhého patra pytel cementu, vzhledem k tomu, kolikrát v životě by mě to potkalo, si to dovedu docela dobře představit. Proto si myslím, že digitalizace procesu hypotéky má nakonec největší význam pro banku, které efektivně šetří náklady celého procesu.

 

Co nám může současný hypoteční trh říct o budoucnosti cen nemovitostí?

 

Hypoteční trh do jisté míry odráží to, co je vlastně zásadní a nejdůležitější: poptávku po nemovitostech. Poptávka po nemovitostech je první. Hypotéky ji následují. Takže otázka nezní, co nám o budoucnosti cen řekne hypoteční trh.

 

Otázka zní, co nám o své vlastní budoucnosti říká trh s nemovitostmi. A tam jasně vidíme oživování poptávky. A růst poptávky znamená tlak na růst ceny. Obávám se tedy, že růst ceny nemovitostí a další snižování jejich dostupnosti je pro následující roky nevyhnutelné.

 

Samozřejmě nezvykle nízké ceny hypoték, jaké jsme zažili v nedávné době, mohou podpořit zájem o nemovitosti, ale to dnes není téma.

 

Úrokové sazby jsou stále velké téma. Jak pracovat se současnými, řekněme vyššími sazbami? Je vhodné vyčkávat?

 

Není na co vyčkávat. Sazby stagnují. Nikde není napsáno, že budoju v dohledné době nějak znatelně klesat. Oproti tomu je jasně vidět, že ceny nemovitostí opět začaly spíše růst. Za rok, za dva budou možná hypotéky levnější. Ale jaké budou v tu chvíli ceny nemovitostí?
Ano, sazby by mohly být výhodnější. Ale jejich aktuální výše není nic, co by mělo hrát nějakou zásadní omezující roli.

 

Jaké změny podle vás čekají hypoteční trh v roce 2024? Je na obzoru nějaká hypoteční revoluce ze strany bank?

 

 

Trh se stále vyvíjí. Co platilo včera, to zítra platit nemusí. Ale revoluci žádnou na obzoru nevidím.

 

Co byste chtěl, aby si návštěvníci Vaší přednášky rozhodně odnesli a zapamatovali?

 

 

David Eim? Jó … to je ten chlápek z GEPARD FINANCE co mluvil o hypotékách. Až něco budu v té oblasti potřebovat, musím se s ním spojit.

David Eim
GEPARD FINANCE a.s.
david.eim@gpf.cz